top of page

TEKSTOVI U VEZI ADVOKATURE

Željko B. Simić, advokat iz Beograda, sedište kancelarije ul. Kneginje Zorke br. 94 – Vračar Advokati specijalizovani za prekrsaje u Beogradu Advokati za prekrsajni sud Advokatske kancelarije za prekrsajne postupke u Beogradu najbolji nacin je da se postavi pitanje advokatu za saobracajne prekrsaje

UPOZORENJE GRAĐANIMA

Poštovani graðani, apelujemo da za sve vrste pravne pomoći angažujete advokate koji su školovani i osposobljeni da pravnu pomoć kvalitetno i stručno pružaju. Osim toga, advokati i advokatske kancelarije su osigurani od profesionalne odgovornosti i za eventualnu štetu svom klijentu imaju osiguranje i odgovaraju i svom svojom imovinom. Za razliku od advokata, razne agencije, DOO forme i pojedinci koji se bave nadripisarstvom (krivično delo) nemaju stručna znanja, nemaju osiguranje i imaju povećan rizik da će Vas oštetiti svojim nestručnim radom ili prevarnim ponašanjem.

Autentične podatke o advokatima koji su zvanično i pouzdano upisani u Imenik odredjene Advokatske komore možete naći na sajtovima AK i izabrati advokata. Time će Vam pravnu pomoć pružati školovani i registrovani profesionalac, umesto navedenih nadripisara i lica sumnjivog znanja, obrazovanja i kvaliteta.

 

Svaki gradjanin koji ima tekući sudski i prekršajni postupak ili status okrivljenog u tom postupku ima i dilemu kako da izabere advokata za prekršaje kome bi svoj slučaj poverio i sasvim očekivano to je velika dilema i gradjani su u strahu da ne naprave grešku i svako želi da izabere da ga zastupa najbolji advokat za prekršaje. U praksi najveće interesovanje privlače iz oblasti prekršajnog prava advokati koji se bave saobraćajnim prekršajima. Ovo iz razloga što vozači koji načine prekršaj u saobraćaju najviše brinu da ne ostanu bez vozačke dozvole pa makar i samo privremeno i na nekoliko meseci. Ovo je i razumljivo obzirom da većini vozača zabrana upravljanja automobilom ili oduzimanje vozačke dozvole znači i gubitak posla ili znatno otežan rad i funkcionisanje u celini. Osim gubitka vozačke dozvole tj. zabrane upravljanja autom na odredjeno vreme, nije zanemarljivo ni pitanje ogromnih novčanih kazni koje se predvidjaju i mnogi su stava da su novčane kazne enormne obzirom na prosečna primanja gradjana u Srbiji itd. Advokati za saobraćajne nesreće i sudare imaju izgrađen najbolji sistem analize predmeta i moraju biti vešti da primete sve bitne okolnosti od kojih zavisi uspešna odbrana klijenta i najmanja sitnica može biti odlučna da se prilikom veštačenja saobraćajne nesreće utvrdi i ona opcija koja pogoduje klijentu tj. vozaču vozila koje je uzrokovalo saobraćajnu nesreću.

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima 2018 ili kako ga gradjani učestalo nazivaju Novi Zakon o saobraćaju 2018 uvodi brojne novine i modifikuje sankcije za vozače. Neke od novina su smanjenje novčanih kazni za blaže prekršaje, ali i povećanje novčanih kazni za teže saobraćajne prekršaje i povećanje i drugih kazni npr. dužina trajanja oduzimanja vozačke dozvole tj. zabrane upravljanja vozilom i drugih kazni.

Advokati koji se bave saobraćajnim prekršajima i nezgodama moraju znati sve okolnosti slučaja i upoznati sve dokaze koji su u posedu organa gonjenja i MUP-a kako bi mogli da pripreme najbolju odbranu za okrivljenog i time doprinesu što blažem kažnjavanju. Ovo nije bitno za advokate samo zbog krivične odgovornosti klijenta nego i zbog raznih pitanja vezanih za naknadu štete iz saobračajnih udesa. Za isti prekršaj je sasvim moguće u praksi da dva različita lica dobiju različitu sankciju i sve to zavisi od svih okolnosti slučaja, raspoloživih dokaza i kvaliteta odbrane koju Vam obezbedi vaš advokat za postupak pred prekršajnim sudom itd. Neki advokati za zastarevanje saobraćajnih prekršaja kažu da je najbolja opcija odbrane, ali to je svakako tačno ukoliko do zastarevanja dolazi spontano. Medjutim, zastarevanje saobraćajnih prekršaja se dešava često i u sprezi advokata i organa postupka i to je zabranjeno i može uzrokovati i krivičnu odgovornost. Osim toga, moguće su razne obmane građana i čak se povremeno pojavljuju i lažni advokati za saobraćajne nezgode i prekršaje, pa građani treba i tu da povedu računa i provere da li advokat zaista postoji i da li je evidentiran u nadležnoj Advokatskoj komori itd. Kao i u svakom drugom zanimanju, najbolja je preporuka advokata koju dobijate od nekog njegovog klijenta koji je već iskusio na koji način taj advokat radi i koliko je pouzdan itd. Ovde posebno želimo da istaknemo da merilo kvaliteta i stručnosti ne mora da bude to koliko su poznati advokati u nekoj oblasti bilo da je to za krivično pravo, prekršaje ili saobračajne nesreće, parnično pravo, razvod braka ili bilo koju drugu oblast advokatskog rada. To što je neko poznati advokat može biti posledica više prisutnosti u medijima ili više pojedinaca koji pričaju o tom advokatu pozitivno itd. Svaki advokat je podjednako obučen da pomogne svom klijentu i uvek se mora poći od te pretpostavke, jer je jedino tako kolegijalno i korektno.

Ukoliko Vam je potrebna neka dodatna informacija možete nas kontaktirati, a Spisak i Imenik svih advokata u Beogradu možete razgledati i izabrati svog advokata klikom na link sajta Advokatske komore Beograda koji sadrži podatke o svim advokatima u Beogradu :  https://akb.org.rs/imenik/

bottom of page